Dag 3 Bangkok deel IB

28 oktober 2018 - Bangkok, Thailand

Door Bangkok heen stroomt een brede, vervuilde rivier de Chao Phraya. Deze rivier vervult een centrale rol in de stad en voorziet ook allerlei kanaaltjes, khlongs genoemd, die door de stad heen lopen. Honderden kilometers kanaaltjes waar veel huizen aan staan op palen. Veel verzakt, van hout, verwaarloosd of oud en versleten, maar ook nieuwe, grote huizen. Deze khlongs zijn het open riool van de stad, dus vuil.

Vanuit de Wat Pho is het 250 m lopen naar een pontje, die de Chao Phraya oversteekt. Er zijn honderden van deze pontjes waar wandelaars en fietsers kunnen oversteken (kosten 40 Baht = 1 Euro). Tochtje van 5 miniuten, lekker windje. Aan de overzijde ligt de oudste tempel van Bangkok, Wat Arun (tempel van de dageraad). Dit heeft de vorm van een symmetrisch opgezette rechthoek, geheel met keramiek overdekt met de vorm van een hindoestaanse stoepa met veel magische figuren erop zoals de 3hoofdige olifant, yaksha’s = mythische figuren half leeuw, of aap of duivel. En spits omhoolopend tot 102 m hoog. Warm bij deze tempel, want er is geen overdekte ruimte en het is 34” Gelukkig zijn er rondom allerlei stalletjes en winkeltjes waar je wel in de schaduw kunt lopen. 

Met de boot een uur varen in de khlongs, waar ook zgn long-tailboats zijn. De zijn lange smalle boten met achterop een grote auto-motor (!) met daaraan bevestigd een lange stuurstok en een as met schroef in het water. Deze boten kunnen heel hard varen. Met sluisjes worden de kanaaltjes verbonden met de Chao Phraya. 

Na het varen, gaan we terug naar de overkant van de rivier, want naast de Wat Pho ligt het Koninklijk Paleis-complex. Aan dit enorme complex (160 ha) werd onder koning Rama I begonnen in 1782 toen Bangkok (de 4e) hoofdstad werd van Thailand. Dit complex bevat de prive paleizen van de koninklijke familie, een eigen tempel-complex voor de royals en officiele paleizen voor ontvangst gasten, de kroningsceremonie, overleg met parlement en regering, enzovoorts. 
Veel van de privepaleizen zijn overdekt met goudverf en spiegelstukjes en andere glinsterende keramiek, zodat het schittert aan je ogen. De overdaad is enorm. Een enorme goudkleurige stoepa overheerst het plein en alles is omringd met een overdekte gang met muurschilderingen. 

De prive-tempel, Wat Pra Kaew, bevat “ the Emerald Boeddha” een boeddha-beeld op hoogte van groene jade, wat “het” symbool van het boeddhisme in Thailand is. Mede daarom moeten de heren lange broeken aan en de dames ook heel kuis gekleed met lange jurk of rok. Daarna de grote officiele paleizen in wit met goud, veelal in wat modernere stijl met thaise trekken, zoals de daken en de beelden. 

1 Reactie

  1. Marjon Verpoorten:
    29 oktober 2018
    Wat interessant allemaal. Geweldig voor jullie samen.